Predstavljanje kluba knjige i umetnosti „Gavran“ u Američkom kutku

U četvrtak, 9. aprila 2015. godine u prostorijama Američkog kutka, ljubitelji književnosti iz Novog Sada imaće priliku da se bolje upoznaju sa radom i ciljevima kluba knjige i umetnosti “Gavran”, o kom ste već mogli čitati na našim stranicama.

Naime, ekipa Gavrana ovom prilikom predstaviće svoje viđenje trenutne situacije u srpskom izdavaštvu, kao i način na koji ta mala izdavačka kuća pokušava da je promeni. Kao što je to Aleksandra Rajković ranije primetila, „situacija u izdavaštvu kod nas nije sjajna“, a tim ovih mladih stručnjaka iz oblasti filologije odlučio je da nešto pokuša da promeni. Tako Gavran nastaje kao odgovor na tržište u kome se na knjigu sve više gleda kao na puki komercijalan proizvod čiji je glavni cilj da uveća zaradu izdavača, dok se njegova kulturna vrednost sve manje ceni.

Moglo bi se reči da sa Gavranom oživljava ona druga strana književnosti koja je zaista usmerena na obogaćenje čoveka kroz dela čija umetnička vrednost daleko prevazilazi njihovu potražnju na tržištu. Naravno, da bi se delo predstavilo javnosti, iza njega treba da stane tim prevodilaca, lektora i dizajnera koji će ga na profesionalan način oblikovati.

Upravo to je možda i najveća vrednost ovog kluba – želja da se svi procesi vezani za izdavanje jedne knjige odrade onako kako nalaže struka, a ne potražnja. A razmere do kojih sama potražnja kod nas, a i u svetu, diktira i plasiranje izdanja prilično su očigledne. Zato, umesto da se bave isključivo delima koja se nalaze na vrhu lista najprodavanijih naslova, Gavran pokušava da srpskoj javnosti približi i ona koja itekako imaju vrednost za čitaoca, samo što njihovo izdavanja velike izdavačke kuće pre vide kao trošak nego kao obogaćenje svoje ponude.

O tome šta Gavran zapravo radi da ovakvu situaciju promeni možete više čuti u četvrtak u 18.30 u prostorijama Američkog kutka. Verujemo da će svi koji cene ne samo književnost nego i mladalačku inicijativu poput ove naći da su možda baš ovakva druženja upravo ono što našoj književnoj sceni treba.

Vidimo se u četvrtak!

Bojana

Bojana

Urednik at Anglozine
Master engleskog jezika i književnosti, istraživač u polju digitalnog marketinga.
Bojana