Zelda, to sam ja – loša, luda, tužna

Svaka pomisao na devojku koja je dvadesetih godina prošlog veka važila za otelotvorenje lepote i glamura, 115 godina nakon njenog rođenja budi samo tužna osećanja. Zelda Ficdžerald proslavila se kao muza velikana svetske književnosti, a zajedno su uzdrmali temelje američkog društva u doba lažnih vrednosti.

KAD SI VEĆ TU, NE PROPUSTI: Skot i Zelda: sa ove strane raja

No, Zelda je živela u senci svog proslavljenog muža skupo plativši nekoliko godina slave, a njeni talenti nikada nisu došli do izražaja.

U 32. godini objavila je roman što  je razbesnelo njenog muža. Skot Ficdžerald često je pozajmljivao delove iz njenih dnevnika.

Sa vrha društvenih lestvica dospela je u ustanovu za mentalno obolele, a danas je pamtimo kao devojku koja je nekada Njujork vrtela oko malog prsta.

  • Nekoliko puta Zelda i Skot bili su izbačeni iz raznih hotela usled nedoličnog ponašanja.
  • Upitana da doprinese knjizi recepata, Zelda je poslala sledeće:

Proveriti ima li slanine, a ako ima pitati kuvara u kom tiganju se ona može ispržiti. Zatim ga pitati ima li jaja, a ako ih ima ubediti ga da pošira dva. Bolje je da se ne prže, jer lako gore. Takođe, pri radu sa slaninom, ne pojačavati vatru, u suprotnom, moraćete izaći iz kuće na čitavu nedelju. Poslužiti na porcelanskim tanjirima, mada će i zlatni ili drveni poslužiti ako ih imate pri ruci.

  • Jednom je Zelda u alkoholisanom stanju uskočila u fontanu na Menhetnu.
  • U 27. godini posvetila se baletu prkoseći uvreženom mišljenju da je nemoguće u tim godina razvijati talenat i postati profesionalni plesač.

 

Zelda i Skot Ficdžerald

Sećam se da sam sedela u lobiju hotela Biltmor sa Skotom, čekali smo Zeldu da siđe ne bi li smo otišli na večeru. (Zelda je uvek kasnila, a Skotovo strpljenje bilo je naprosto šarmirajuće. Oduvek sam naročito cenila tu njegovu osobinu.)

Dok smo čekali, Skot mi je rekao: „Mogu da se kladim da o Zeldi ne znaš ni polovinu onoga što bi trebalo da znaš,” kao da namerava da izusti nešto užasno.

Rekla sam, „Ali, Skote, kako samo možeš reći tako nešto! Znam sve što može da se zna o njoj, majka sam joj.”

Skot se zatim nasmešio i rekao: „Pa, sigurno ti nije poznato koliko je lepa, zar ne? Posmatraj samo taj lift, Zelda će sići za minut, a onda osmotri sve muškarce ovde u lobiju…. Zasigurno će biti bar pedeset muškaraca koji će ti sa preciznošću reći koliko je Zelda lepa. Samo ih posmatraj dok Zelda bude izlazila.”

Zelda se napokon pojavila, a Skot je ponosno sijao dok nam se približavala. Bila sam zapanjena kada sam shvatila da su svi pogledi bili uprti u nju dok nas se približavala. Skot je bio u pravu, ona je zaista bila lepa.

Maja

Maja

Maja se bavi digitalnim marketingom, a trenutno istražuje uzbudljive nove tehnologije u sferi poljoprivrede.
Maja