Vreme je za knjigu: eksplozija pisane reči

Slogan 59. međunarodnog beogradskog sajma knjiga, Vreme je za knjigu, iznova pokreće pitanje o mestu koje knjiga ima u digitalnom dobu. I dok sa nestrpljenjem očekujemo da u rukama držimo dugo priželjkivane naslove, osvrćemo se na kreativne zanimljivosti iz sveta pisane reči.

biographies-alicia-martin

Španska umetnica Alisija Martin pretvorila je hiljade starih knjiga u džinovski vodopad. Instalacije su postavljene u tri istorijske građevine u Madridu, a svaka sadrži preko pet hiljada knjiga koje gravitaciji odolevaju zahvaljujući specijalnoj metalnoj konstrukciji.

Metalni skelet ovom tornadu pisane reči daje oblik i tek po kojoj stranici dozvoljava da se slobodno vijori na vetru.

“Želela sam da ukažem na to koliko su knjige važne u kulturi i obrazovanju. Tokom života polažemo sopstvene misli i osećanja u knjige, a to često radimo na zbrkan način praveći veliki nered, baš kao što to čine ove skulpture. Naši životi isprepleteni su znanjem i mislima. Knjige to savršeno oslikavaju svojom univerzalnošću.”

Umetnica svojim masivnim instalacijama izaziva osećaj krivice kod svih nas koji na policama čuvamo nepročitano blago i nagoni nas da se zapitamo kako se u digitalnoj eri odnosimo prema pisanoj reči.

biographies2

biographies1

biographies4

biographies3

 

Maja

Maja

Maja se bavi digitalnim marketingom, a trenutno istražuje uzbudljive nove tehnologije u sferi poljoprivrede.
Maja