U potrazi za onim pravim: Šerlok Holms (deo prvi)

Amerikanac po imenu Viljem Žilet bio je veliki glumac i prvi koji je na filmskom platnu poneo ulogu čuvenog detektiva.

Veruje se da je ovaj glumac u daljoj rodbinskoj vezi sa porodicom koja stoji iza čuvenih Gillette proizvoda za brijanje. Zna se da je pisao drame o Građanskom ratu u Sjedinjenim Američkim Državama, a takođe je poznato da je patentirao zvuk koji oponaša konjski galop. Sagradio je grandiozni zamak u Konektikatu. Ipak, Viljem Žilet najpoznatiji je po ulozi Šerloka Holmsa.

william-gillette

U ulozi detektiva prvi put se našao 1899. a na daskama koje život znače oživeo ga je više od hiljadu puta.

Snimio je samo jedan film za koji se donedavno verovalo da je izgubljen. Pronađen je u jednoj filmskoj arhivi u Francuskoj. Dok svet čeka premijeru ovog devedesetominutnog ostvarenja iz 1916. godine, francuska kinematoteka donosi nekoliko isečaka na kojima se vidi prvi filmski Šerlok Holms.

Zanimljivo je i da se čuvena fraza „Osnovno, dragi moj Votsone” pripisuje upravo Žiletovom Holmsu. Takođe, Žilet je uneo novine koje se tiču same pojave ovog detektiva. Tako, na primer, njegov Holms postaje prepoznatljiv po zakrivljenoj luli, kariranoj kapi i luksuznom kućnom ogrtaču, premda Artur Konan Dojl ne pridaje mnogo značaja ovim rekvizitima.

„Mogu li da oženim Holmsa?”, upitao je Viljem Žilet Artura Konana Dojla u trenutku kada je radio na na sopstvenom scenariju. Pisac je odsečno odgovorio: „Možeš da ga oženiš, ubiješ, ili uradiš šta god ti je volja sa njim.”

Tako je iz kratkog dijaloga stvorena Alis Fokner, prva osoba prema kojoj se u Holmsu budi emotivni interes. Slobodne se može reći da za istinske ljubitelje Šerloka Holmsa rađanje bilo kakvih leptirića u stomaku predstavlja svetogrđe. Ipak, ovakav scenario dočekale su ovacije oduševljene publike.

[Tweet “Pošto je postavio visoke standarde, Viljem Žilet i danas je sinonim za čuvenog detektiva.”]

Snimljeno je sedamdesetak nemih filmova o slavnom detektivu, a britanski glumac Klajv Bruk prvi mu je podario glas. Bilo je to u filmu Povratak Šerloka Holmsa, mada je ostalo nepoznato odakle se to detektiv vraća.

clive brook

Ovaj film siromašan je radnjom, a akcenat je stavljen na dijalog. Ovako nešto ne čudi i uobičajeno je za rane zvučne filmove.

Nažalost, od tog prvog filma iz 1929. ostala je slika, ali ne i zvučni zapis.

Bruk se iste godine pojavljuje u mjuziklu gde takođe glumi detektiva. Zanimljivo je upravo u Brukovom skeču iz ovog mjuzikla prvi put zabeleženo da Šerlok Holms umire na ekranu.

O svojoj ulozi, Bruk je jednom rekao:

Uživao sam igrajući Holmsa. Njegove osobine veće su od života i to je oslobodilo mesta komediji. U adaptacijama koje sam video do sada, naglašena je Šerlokova snalažljivost ali njegova ekscentričnost pada u drugi plan. Sa sigurnošću mogu da tvrdim da je Artur Konan Dojl želeo da prikaže Holmsa kao većeg od života i time sam se vodio.

Treći i poslednji film u kojem se Bruk pojavljuje kao detektiv iz ulice Bejker jednostavno je nazvan Šerlok Holms, ali nosi veoma malo sličnosti sa pričama Artura Konana Dojla.

Maja

Maja

Maja se bavi digitalnim marketingom, a trenutno istražuje uzbudljive nove tehnologije u sferi poljoprivrede.
Maja