U potrazi za onim pravim: Šerlok Holms (deo drugi)

Čini ti se da je neodoljivi Benedikt Kamberbač sebi dao isuviše sloboda dok je tumačio čuvenog detektiva? Mišljenje ćeš promeniti čim se podsetiš kako Šerlok Holms izgleda na crtanom filmu.

Od duha za kojeg se na kraju ispostavlja da nije duh (mada ne možemo toliko sitničariti, ni Šerlok Holms nije stvarna osoba) preko Nindža kornjača, do malog psa sa velikim karakterom kako se inače naziva velški korgi – istraživali smo šta se dešava kada se neverovatno vitalni književni likovi Šerlok Holms i njegova desna ruka doktor Votson nađu usled animiranog filma.

Skubi Du, gde si?

Ima li boljeg mesta da se održi takmičenje u rešavanju misterija od kuće u londonskoj ulici Bejker 221b gde je Artur Konan Dojl smestio Šerloka Holmsa i njegovog najboljeg prijatelja? Naravno, uvek postoji mogućnost da nešto pođe naopako, a kada je u pitanju družina koju čine Skubi Du, Fred, Dafne, Šegi (Velma je nekako izostala iz ove avanture) nevolje su zagarantovane.

Epizoda iz 1984. simbolično je nazvana Šerlok Du, a u njoj čuvena ekipa pokušava da reši slučaj nestalog plavog granata. U tome im naizgled pomaže ektoplazmično stvorenje koje se projektuje u vidu Šerloka Holmsa, a koje je ujedno i glavni osumnjičeni.

Duh Šerloka HolmsaNažalost, od čitave epizode dostupno je samo nekoliko sekundi u kojima se omiljeni nam detektiv ne pojavljuje. Doduše, sačuvana je fotografija.

Ukoliko ti u nekoj od nebrojenih misija pretraživanja interneta pođe za rukom da pronađeš i ostatak epizode, ne zaboravi da nam javiš!

Osnovno, dragi moj Vinstone [sic]

Sada već davne 1986. crtana serija Pravi isterivači duhova dopustila je da rečenica od književno-istorijske važnosti poprimi novu dimenziju.

Dok samoproklamovani Napoleon zločina, tj. profesor Morijarti, upija zlo ne bi li dobio ljudski oblik, a pritom čini krajnje neobične radnje pa u sebe upija mačeve, oružje, srednjovekovne tapiserije i, gle čuda, knjige, a one su dobro poznati izvor sveg zla, popularni isterivači u saradnji sa duhovima čuvenog detektiva i njegovog vernog pomoćnika imaju zadatak da ga u tome spreče.

Pažnja, spojler! U zamku upada i čuveni dvojac, jer ipak su i oni samo duhovi.

Pas Šerlok

Nesumnjivo je da je Šerlok Holms pretrpeo nebrojeno mnogo interpretacija kako na televizijskim ekranima, tako i na daskama koje život znače, te se može porediti i sa Šekspirovim Hamletom.

Bejzil Retboun, Džeremi Bret, Džon Kliz, Piter Kuk, Rupert Everet, Viljem Žilet, Čarlton Heston, Entoni Higins, Rodžer Mur, Lenard Nimoj, Kristofer Plamer, Nikol Viljenson, Robert Dauni, obreli su se u ulozi Šerloka Holmsa. Na trenutak pokušajte da ih ostavite po strani i promislite nije li problem sa svim tim tumačenjima lika ovog detektiva to što su sva nekako humanolika?

Ko može imati veću detektivsku njušku od psa?

Crtana serija italijansko-japanske produkcije prikazivana je u periodu između 1984. i 1985. U ulozi Šerloka našao se velški korgi, a njegova ljubav gospođa Hadson je zlatni retriver. Doktor Votson kao škotski retriver ne uspeva baš često da ispuni prohteve svog najboljeg prijatelja. Morijarti je niko drugi do okoreli vuk.

Osnovno, draga moja kornjačo

Scena je sledeća: heroji našeg detinjstva nindža kornjače se nalaze u ne tako zanimljivoj poseti Londonu. Kada iz radoznalosti priđu atomskom časovniku, iznenada se otvara vremenski prolaz i kornjače bivaju vraćene kroz vreme. Kada pri susretu sa Šerlokom saznaju da Morijarti kuje plan da zavlada svetom uz pomoć tog istog časovnika, ne preostaje im ništa drugo nego da daju sve od sebe da ga u tome spreče.

Znate li za još neku animirano ostvarenje inspirisano najpoznatijim detektivom na svetu?

Maja

Maja

Maja se bavi digitalnim marketingom, a trenutno istražuje uzbudljive nove tehnologije u sferi poljoprivrede.
Maja