Ja sam žena
Fenomenalno
Fenomenalna žena

To sam ja

Danas činimo naklon Maji Anđelo, priznatoj pesnikinji, glumici, aktivistkinji za ljudska prava. Nakon više nedelja tokom kojih se borila sa krhkim zdravljem, preminula je u svom domu. Od nje se oprostio i predsednik SAD-a Barak Obama rekavši da je Anđelo bila „najlepše svetlo našeg vremena“.Maya Angelou

Njen dug i izuzetan život bio je protkan mnoštvom uloga koje je imala, ali je njen glas bio jednistven u savremenoj književnosti. U svojoj poeziji, dala je glasan komentar na pitanja rasnog i rodnog identiteta, ali i dragocene savete o tome kako živeti punim plućima. Njeni stihovi prihvataju život bez ikakvog ulepšavanja ukazujući i na nepravednosti i na lepote življenja. Njene poezija je oda životu.

Poslednji put se oglasila na jednoj društvenoj mreži, samo četiri dana pre smrti, napisavši: „Slušaj sebe i u toj tišini možeš čuti božji glas”.

Prisetimo se njenih dragocenih reči:

„Hrabrost je najdragocenija vrlina, jer bez nje se ne možemo sa doslednošću pridržavati drugih vrlina”.

“Shvatila sam da će ljudi zaboraviti šta ste im rekli, da će zaboraviti šta ste im učinili, ali nikad neće zaboraviti kako ste učinili da se osećaju“.

„Ukoliko vam se nešto ne dopada, promenite to. Ukoliko niste u mogućnosti da napravite promenu, promenite vaš stav. Ali, ne žalite se”.

„Ljubav ne zna za granice. Ona zaobilazi prepreke, preskače ograde, probija zidove kako bi dospela do svog nadom ispunjenog cilja”.

 

 

Maja