“Dobro i jeftino smo jeli, dobro i jeftino smo pili, spavali smo zajedno i u toplom, i voleli smo se,” nostalgično se priseća Hemingvej duha Pariza dvadesetih godina u svom memoaru „Pokretni praznik“. Pariz je bio samo njegov, a on je, pak, pripadao olovci i peru, stoga je njegov memoar savršeni prikaz te izgubljene generacije. Ovo delo kao i piščevi drugi radovi, praznik je za čula i otkriva manje poznatu stranu jednog od najznačajnijih pisaca svetske književnosti.

Hemingway feeding his cat

Obraćao je pažnju na svaki detalj svakodnevnog života, a poseban značaj pridavao je hrani. Poseban čulni užitak pružaju živopisni opisi trenutka kada se mladom piscu ponovo vraća inspiracija: „Dok sam jeo ostrige s jakim ukusom mora i jedva primetnim ukusom metala koji je hladno belo vino spiralo, ostavljajući samo ukus mora i sočno tkivo, i dok sam ispijao njihovu hladnu tečnost iz svake školjke i spirao je niz grlo oporim ukusom vina, izgubio sam ono osećanje ispražnjenosti i onda počeo da bivam srećan i pravim planove.“

Među spisima pronađenim na Kubi, maštu raspiruje piščev recept za hamburger, u kojem Hemingvej navodi da nema razloga da hamburger bude bezbojan, mastan i bezukusan. On savetuje da se u smesu doda sve što se nalazi u vidokrugu onoga ko jelo sprema. Raznovrsnost sastojaka i raznolikost ukusa govore o tome koliko je Hemingvej uživao u čarima života. Rezultat je raskošno i sočno jelo, baš kao što papa voli.

Hemingway's burger recipe

 

Maja