Pet stvari koje niste znali o Tolkinu

Dragi Tolkine, srećan rođendan!

Pre tačno 123 godine rodio se jedan od najpoznatijih pisaca na svetu: Džon Ronald Ruel Tolkin. Profesor staroengleskog i engleskog jezika na Oksfordu i poznavalac mnogih jezika uključujući staronordijski poznat je celom svetu kao autor knjiga Gospodar prstenova, Hobit i Silmarilion.

U njegovu čast predstavljamo činjenice koje možda niste znali o ovom slavnom piscu.

1. Posle 90 godina od nastanka, 2014. godine objavljen je Tolkinov prevod staroengleske pesme Beovulf. U knjizi se još mogu naći i Tolkinova predavanja koje je držao na Oksfordu vezano za ovo delo kao i do sada neobjavljena njegova priča The Sea Spell.
Beowulf

2. Tolkin je bio dugogodišnji prijatelj sa irskim autorom poznatih Letopisa o Narniji, K.S. Luisom. Obojica su predavala na Oksfordu. Iako nisu bili ljubitelji dela onog drugog, često su se družili u pabu The Eagle and Child gde su diskutovali o književnosti i svojim delima. Svoj neformalni književni klub su nazvali The Inklings a pored njih dvojica, često bi im se pridružili i Tolkinov sin Kristofer Tolkin kao i ostali pisci tog doba.

the-eagle-and-child

3. Napisao je pesmu Flower of the Trees na gotskom jeziku.

4. Ne samo da je bio talentovan pisac, Tolkin je voleo da crta. Slede njegovi ne tako poznati crteži.

5. 1961. godine Tolkin je nominovan za Nobelovu nagradu za književnost. Odbijen je uz obrazloženje da „njegovo delo nije doraslo književnosti najvećeg kvaliteta“. Te godine, kao što znamo Nobelovu nagradu je dobio Ivo Andrić.

Milica

Milica

Milica je englesko-srpski prevodilac i masterski student engleskog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu.
Kontakt: LinkedIn https://rs.linkedin.com/in/milica-dragićević-353a95ab
Milica