Međunarodni festival proze u Novom Sadu

Pod sloganom “Zauzmi pozu – čitaj prozu”, od 12. do 15. aprila održava se deseti po redu Međunarodni festival proze “Prosefest”. Kulturni centar Novog Sada tradicionalno je domaćin velikog broja pisaca iz zemlje i inostranstva. Osim razgovora sa publikom, eminentni pisci odlaze u institucije u kojima se proučava književnost i razgovaraju sa đacima. Do sada je održano oko 180 susreta u srednjim školama i fakultetima.

Osnovan 2007. godine, ovaj festival od svoje druge godine dodeljuje međunarodnu književnu nagradu “Milovan Vidaković”. Mario Vargas Ljosa, Alberto Mangel, David Albahari, Slobodan Tišma i Klaudio Magris samo su neki od dobitnika. Ove godine, na svečanom otvaranju “Prosefesta”, ovu značajnu nagradu dobio je i argentinski pisac Giljermo Martines.

Giljermo Martines
Giljermo Martines

Velika mi je čast što ću biti među dobitnicima prestižne nagrade koju dodeljuje Prosefest. Novi Sad mi je posebno drag jer upravo ovde, pre 27 godina, objavljen je prvi prevod neke od mojih knjiga u čitavoj Evropi, rekao je ovaj argentinski književnik.

Ostalo je još samo dva dana do završetka ovogodišnjeg “Prosefesta”, a ceo program možete pogledati na sajtu festivala.

Milica

Milica

Milica je englesko-srpski prevodilac i masterski student engleskog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu.
Kontakt: LinkedIn https://rs.linkedin.com/in/milica-dragićević-353a95ab
Milica