Prustovci preporučuju knjige za leto

O čemu knjigoljupci razmišljaju pre nego što krenu na more? O knjigama, naravno. Međutim, uvek postoji jedan problem – koje knjige odabrati? Anglozine i njegovi Prustovci mislili su na sve neodlučne knjigoljupce i spremili su listu od 18 knjiga za leto i odmor.

Aleksandar Petrović

1

Krug – Dejv Egers

Kako izgleda budućnost u vlasti visoke tehnologije, koju već živimo, a nismo toga ni svesni. Dokle može da ide virtuelna realnost? Da li ste spremni za nestanak privatnosti? Krug se uskoro zatvara.

Nemate vremena da pročitate omiljeni roman? Pogledajte listu od 45 knjiga koje imaju manje od 200 strana

Tiha kuća – Orhan Pamuk

Čitanjem prve stranice postajete član porodice čiji je matrijarh devedesetogodišnja udovica Fatma koja živi u kući na obali. Poseta njeno troje unuka pokrenuće zaboravljene priče, a njihove sudbine oblikovaće sadašnjost i budućnost familije. Složenost međuljudskih odnosa, jedinstvena i neobična ljubav, prividna određenost sudbine. I sve to smešteno u zanosnu atmosferu Orijenta.

Autoportret s torbom – Semezdin Mehmedinović

Crtice iz života (propraćene autorovim crtežima) čoveka koji je skočio u nepoznato. Preseljenje na drugi kontinent i započinjanje novog života nikome nisu lake, a kamoli piscu. Srećom, postoji nešto bolje od psihoterapije za izlaženje na kraj sa tom mešavinom osećanja. Setne, ponekad radosne, ali uvek samodovoljne minijature.

Oto Oltvanji

2

Suđaje i furije – Loren Grof

Epski ambiciozna književna majstorija mlade američke spisateljice o večitoj misteriji zvanoj brak, neumoljivom protoku vremena, demistifikaciji stvaralačkog procesa i mnogo čega još. Vrlo brzo i u prevodu.

Grad lopova – Dejvid Beniof

Pre nego što ga je rad na TV seriji Igra prestola preoteo iz sveta knjiga na neodređeno, Beniof je iznedrio ovaj dragulj usredsređenog i zaraznog pripovedanja: tokom opsade Lenjingrada, jedini način da dvojica mladih ratnih prestupnika spasu glavu jeste da iznedre tuce jaja za svadbenu tortu pukovnikove ćerke u okruženju u kom već vlada nestašica neuporedivo manjih vrednosti.

Vašarski mađioničar – Jelena Lengold

Dok se uskoro ne pojavi autorkina nova zbirka, poslužiće i jedna starija, u kojoj su sakupljene kratke priče na smenu žestoke, mračne, cinične, strastvene i tople. I izluđujuće ujednačeno visokog kvaliteta.

Laura Barna

3

Pošto sam se upravo vratila sa Ostrva, preporučila bih knjige koje sam pročitala na mermernim stenama između smaragdnog mora i četinarskih planina.

Dve knjige bih grupisala, ne samo zbog toga što su objavljene u prvoj polovini XX veka, i ne zato što su ih pisale izuzetno misaone žene, i ne zato što su pisane autohtonim i osobenim izrazom, umnogome nedosledne ustaljenim jezičkim normama, i ne zbog toga što su se usudile da u to vreme govore o tobože efemernim, pa i anatemisanim temama, i ne zato što su njihove knjige svojevrsni književni eksperiment, i ne zato što su one literarni prvenci obe književnice, već stoga što su i Saputnici (1913) Isidore Sekulić i Aleksis (1929) Margerit Jursenar saputnice i sapatnice koje su objedinile određeni trenutak stvaranja, iskazan subjektivistički modernim senzibilitetom, sasvim prijemčivim ovom, našem trenutku – pa i „plažnom“.

E. A. Po – Život iz jednog čitanja Pitera Akrojda, knjiga o još jednom začetniku moderne književnosti. Ova tužna i mučna životna priča „najoriginalnijeg genija“ Edgara Alana Poa, čita se kao anatomija života jednog pisca, u dahu, baš onako kako ga je i odživeo.

Ivan Bačić

4

Promena – Mo Jen

Veoma dramatična priča o trnovitom putu odrastanja, školovanja i promena kroz koje je prošao pisac, ali i država u kojoj živi.

Bezbojni Cukuru Tazaki i njegove godine hodočašća – Haruki Murakami

Za sve ljubitelje istinske ljudske drame, sukoba i čudnovatih ljudskih sudbina, obojenih tipičnom Murakamijevom nadrealnošću.

Mali Princ – Antoan de Sent Egziperi

Knjiga koja bi trebalo da se čita bar jednom godišnje kao izvesno moralno načelo, ali i kao potpuno opuštajuća literatura.

Danijel Apro

5

Salto mortale – Luiđi Malerba

Ono što je De Krešenco uradio s istorijom filozofije, jedan drugi Italijan počinio je s krimi-pričom: razumeo ju je, preveo, ogolio, iskrivio i na kraju plasirao na fantastično šarmantan način. Delo je predstavljeno kao „metafizički i avangardni detektivski roman“ i kao knjiga koja bi se dopala Beketu. Lično, ja obožavam glavnog junaka.

Povratak – Erih Marija Remark

Verovatno je ovaj predlog u vezi s mojim „povratkom“ iz Azije u Evropu. Povratak se oslanja na junake romana Na Zapadu ništa novo, a zapravo istražuje nešto što bi se moglo nazvati „sledećim serijalom“ Kamijevog Izgnanstva i kraljevstva. Kako to izgleda dugo željeni povratak “kući“, onima koji su tamo negde srasli s nekim drugačijim manirima, navikama, pravilima.

Treći policajac – Flen O’Brajan

Široka lepeza bizarnih felinijevskih likova, magične scene, tajne prostorije, polupani dijalozi i rezonovanja, a sve u ikoničnoj irskoj zelenkastoj provinciji. Roman obiluje lažnim referencama, lucidnim fus-notama, a tu je i jedna fenomenalna propratna priča s ogledalima: detalji su koji bi, bez sumnje, zasenili i Borhesa. Potpuno luda knjiga!

Igor Marojević

6

Knjige se mogu čitati na plaži ali i u hladu. Postoje štiva lepe književnosti – ona, po pravilu, najbolja – koja su pisana za dve vrste čitalaca: za one koje prvenstveno zanima priča sama, bez mnogo finesa, te za druge, zainteresovane za traženje ironije, diskretnog humora, intertekstualnih relacija… Prvopomenuto bi se poklopilo s čitanjem na plaži, a potonje sa istom aktivnošću u (mentalnom, ali i doslovnom) hladu. Sve tri knjige koje preporučujem za leto, mogu se čitati u oba ključa:

Mali čoveče, šta sada? – Hans Falada

Za čitanje na plaži sasvim je podesan saspensni nivo priče o malom čoveku koji uspostavlja porodicu u Nemačkoj tridesetih godina XX veka. U hladu se teška egzistencijalna glavnog junaka i njegove familije lakše prati jer je olakšana znatnim dozama lekovitog humora koje se teže vide na nekoj od nepodnošljivo visokih temperatura.

Došljaci – Milutin Uskoković

Prvi beogradski roman koji pokazuje koliko se glavni grad Srbije u nekim aspektima malo promenio u poslednjih stotinak godina. Uskokovićeva knjiga pokazuje i da je srpska književnost početkom XXI veka bila srazmerno znatno apdejtovanija nego danas, no piščevo korišćenje ekspresionističkih i drugih modernih poetičkih strategija ostaviti za hlad 8-).

Moja borba – Karl Uve Knausgor

Bila bi to sasvim obična priča o bilo kome od nas kada u hladu ne bi krila istine o poetičkim preokretima u savremenoj svetskoj prozi koje ovo šestoknjižje nosi. E, da, sugerišem čitanje prvog toma. Ako eksperiment uspe, preći na drugi.

Milica

Milica

Milica je englesko-srpski prevodilac i masterski student engleskog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu.
Kontakt: LinkedIn https://rs.linkedin.com/in/milica-dragićević-353a95ab
Milica