Infografik: Prvi i jedini romani poznatih pisaca

prvi romani infografik

U svom prvom i jedinom romanu Slika Dorijana Greja, čuveni Oskar Vajld beleži:

Samo je jedna stvar gora od toga da o tebi svi pričaju, a to je – da prestanu!

Danas vam predstavljamo dela koja su promenila tokove književnosti. Iako su prvi i jedini iz pera genijalnih umova, ovi romani zauzeli su važno mesto među književnim policama i o njima ne prestajemo da pričamo.

Ovakvih dela nije mnogo, ali ukoliko smo neko propustili da spomenemo, slobodno nas podsetite u komentarima.

Slika Dorijana Greja

Bilo je potrebno mnogo vremena da jedini roman čuvenog Oskara Vajlda dobije mesto koje zaslužuje među književnim klasicima. Vajld je često ponavljao da faustovska pogodba o mladiću koji prodaje svoju dušu u zamenu za večnu mladost nije novina u istoriji književnosti.

Ono što ondašnji kritičari nisu mogli da primete jeste da je Slika Dorijana Greja Vajldu zapravo poslužila da se poigra estetskim načelom umetnost radi umetnosti i da nam zagolica maštu svojom brilijantnošću pre nego što objavi dela koja su ga i proslavila.

Stakleno zvono

Marta 1970. pesnik Ted Hjuz našao se u nezavidnoj situaciji. Pronašao je savršenu kućicu na obali mora, ali nije mogao sebi da je priušti. Naravno, mogao je da proda nekretnine koje su već bile u njegovom posedu, između ostalog i kuću u kojoj je nekada živeo sa svojom suprugom. Naposletku se odlučio da proda nešto drugo, rukopise jedinog romana koji je njegova supruga, pesnikinja Silvija Plat, napisala za života, a za koji je verovao da postoji interesovanje u SAD.

Skoro deceniju ranije, roman Stakleno zvono je bio objavljen u Velikoj Britaniji i dočekan sa ne tako pozitivnim kritikama, a američki izdavači odbili su da ga objave. Nekoliko nedelja kasnije Platova je počinila samoubistvo.

Doktor Živago

Pesnik Boris Pasternak toliko je bio vezan za rusko tle, za istoriju, tradiciju i sve tajne koje vezane za Rusiju da nije mogao da zamisli život daleko od zemlje u kojoj rođen 10. februara sada već davne 1890.

U trenutku kada se oko njegovog velikog i jedinog romana Doktor Živago vodila goruća rasprava dodeljena mu je Nobelova nagrada. Komunistički propovednici zahtevali su od Pasternaka da napusti domovinu. Pasternak se odriče nagrade u pismu upućenom premijeru Hruščovu.

Napuštanje domovine ravno je smrti. Vezan sam za Rusiju rođenjem, životom i radom.

Ubiti pticu rugalicu

Vest da će osamdesetosmogodišnja Harper Li ponovo posetiti junake romana Ubiti pticu rugalicu dočekana je sa oduševljenjem ali i sa dozom sumnje. Kako je spisateljica pretrpela niz srčanih udara koji su je skoro u potpunosti ostavili bez vida i sluha, postavlja se pitanje na koji je način dobijena dozvola za objavljivanje rukopisa.

Navodno, rukopise stare pedeset godina pronašla je Tonja Karter, spisateljičin advokat. U objavi izdavačke kuće Harper Kolins navodi se da je Li, izjavila da se oseća “ponizno i zapanjeno” jer će njeni rukopisi nakon 55 godina ugledati svetlost dana 14. jula.

Orkanski visovi

Romanom Orkanski visovi Emili Bronte odvažila se na divlje i strastveno istraživanje ljubavi i svih njenih destruktivnih manifestacija. Roman je objavljen pod pseudonimom Elis Bel, tri meseca nakon što je njena sestra Šarlot Bronte, takođe skrivajući svoj identitet, objavila Džejn Ejr.

Kako roman odiše do tad neviđenom energijom, kritičari su verovali da ga je napisao muškarac. Emili je umrla iste godine kada je njen jedini roman objavljen. Imala je samo trideset godina. Veruje se da je započela i drugi roman, ali rukopis nikada nije pronađen.

Nevidljivi čovek

Roman Nevidljivi čovek Ralfa Elisona objavljen je 1952. a proglašen je jednim od sto najboljih romana magazina Tajm.

Ja sam nevidljivi čovek. Ne, nisam avet koja je progonila Edgara Alana Poa, niti sam jedna od onih vaših holivudskih ektoplazmi. Ja sam stvaran čovek, od krvi i mesa, a moglo bi se reći da mogu i da razmišljam. Razumite, ja sam nevidljiv samo zbog toga što ljudi odbijaju da me vide.

Infografik: prvi i jedini romani poznatih pisaca

Sviđa vam se infografik? Podelite ga i sa vašim čitaocima!

Maja

Maja

Maja se bavi digitalnim marketingom, a trenutno istražuje uzbudljive nove tehnologije u sferi poljoprivrede.
Maja