Pisac Giljermo Martines u Beogradu i Novom Sadu

Pedesettrogodišnji argentinski pisac Giljermo Martines gostuje od 22. do 25. novembra u Beogradu i Novom Sadu gde će govoriti o savremenoj argentinskoj prozi kao i o svom književnom stvaralaštvu.

Pisac i matematičar Giljermo Martines
Pisac i matematičar Giljermo Martines

Martines će najpre u ponedeljak, 23. novembra sa početkom od 12 časova u Kino-sali Filozofskog fakulteta u Novom Sadu održati predavanje „Borhes i matematika”, a od 19 časova Kulturni centar Novog Sada biće domaćin književne večeri tokom koje će Martines govoriti o savremenoj argentinskoj prozi kao i svom književnom stvaralaštvu.

Narednog dana, Martines gostuje na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, kao i u Institutu Servantes gde je književni susret zakazan za 18 časova.

Giljermo Martines je pisac esejista, pisac romana i kratkih priča. Njegova dela koja uključuju romane „O Rodoreru”, „Učiteljeva žena”, „Neprimetni zločini”, „Spora smrt Lusijane B.”, zatim esejističke knjige „Borhes i matematika”, i „Formula besmrtnosti”, kao i zbirku priča „Veliki pakao” prevedena su na 35 jezika i objavljena širom sveta. Godine 2008. roman „Neprimetni zločini” pretočen je u film pod imenom „Oksfordska ubistva”.

Martines je jedini argentinski pisac, osim Borhesa, čija je priča objavljena u prestižnom američkom magazinu „Njujorker”. Premda sebe smatra najpre piscem, svoju prvu kratku priča objavio je pre nego što je počeo da pohađa studije, matematika mu pomaže u pisanju.

Kada rešavate matematički problem, morate biti upleteni u mnogobrojne teoreme, slučajeve… Slično je i sa pisanjem. Pre nego što započnete sa pisanjem romana, morate biti upoznati sa istorijom i simbolima na koje se oslanjate. Zatim, dok pišete ili rešavate matematički problem, kao rezultat svih informacija koje ste prethodno upili, nešto se probudi u vama. To je otkriće.

Anglozine

Anglozine

Magazin za promociju kulture čitanja i kreativnog pisanja.
Anglozine