Trinaestu godinu za redom, izdavačka kuća Arhipelag organizuje višednevni književni program pod nazivom Beogradski festival evropske književnosti, čiji je cilj da domaćoj publici predstavi poznate evropske pisce i njihova dela, kao i da podstakne razgovore o savremenoj književnosti.

Ove godine, festival se održava od 4. do 6. juna u Domu omladine Beograda. Tom prilikom, posetioci će moći da prate čitanja poznatih pisaca, ekskluzivnih gostiju Festivala, kao i panel o savremenoj književnosti i kulturi. Program se održava se pod sloganom “Najbolje od svega. Najbolje za sve.”, po sledećem rasporedu:

  • Utorak, 4. jun

20 h: Panel: Zašto pesnici pišu romane?
Tamara Krstić, Nenad Jovanović, Bojan Vasić; moderatorka: Marija Nenezić

  • Sreda, 5. jun

19 h: Na sceni: Luka Kizer 
20 h: Na sceni: Veselin Marković

  • Četvrtak, 6. jun

19 h: Na sceni: Gabrijela Babnik
20 h: Na sceni: Miguel Roan

Gosti festivala

I ovo izdanje festivala okupiće značajna imena iz sveta književnosti, kao što su Luka Kizer, nemački romansijer čiji je roman “Zato što je nešto bilo u vodi” prošle godine nominovan za Nemačku književnu nagradu; Gabrijela Babnik, slovenačka književnica i jedna od autorki antologijske edicije 100 slovenskih romana; Miguel Roan, španski esejista, politikolog i balkanolog; kao Veselin Marković, jedan od najznačajnijih savremenih srpskih proznih pisaca koji poslednjih godina živi u Strazburu. 

Panel diskusija

Panel pod nazivom Zašto pesnici pišu romane? otvoriće festival razgovorom o razlozima zbog kojih pesnici i u savremenoj srpskoj i evropskoj književnosti sve češće pišu romane, kao i o tome da li se zbog toga događaju neke promene u poeziji i u romanu, kao i uopšte u savremenoj kulturi. U njemu će učestvovati pesnik i prozni pisac Nenad Jovanović, pesnik i romansijer Bojan Vasić, kao i književne kritičarke Tamara Krstić i Marija Nenezić.

Prethodna izdanja

Beogradski festival evropske književnosti jedan je od najposećenijih književnih događaja u Srbiji. Njegova publika je vrlo raznovrsna u generacijskom pogledu, jer je ciljna grupa mnogo šira od uobičajene publike književnih događaja. Festival je proteklih godina privukao veliku pažnju javnosti, a njegovi gosti bili su, između ostalog, David Grosman, Havijer Serkas, Peter Esterhazi, Klaudio Magris, Florans Noavil, Ingo Šulce, Goce Smilevski, Fiona Sampson, Aris Fioretos, Terezija Mora, Drago Jančar, Dževad Karahasan, Jani Virk, Peter Salmon, Hatidže Akin, Rej Robertson, Barbi Marković, Venko Andonovski, Tomas Majneke, Branko Čegec i Amir Or. Neki od ovih programa bili su najposećeniji književni događaji u Beogradu u ovoj deceniji.

Ulaz na sve programe na Beogradskom festivalu evropske književnosti je slobodan.

Preuzeto i adaptirano iz saopštenja za medije izdavačke kuće Arhipelag.

Redakcija