Džon Stajnbek: Ništa što je dobro ne može da pobegne

Novembra 1958. američki književnik i nobelovac Džon Stajnbek, autor epske hronike Plodovi gneva, primio je pismo od svog najstarijeg sina Toma koji je u to vreme boravio u internatu. Tom govori o Suzan, devojci prema kojoj je gajio nežna osećanja.

Stajnbek je uzvratio pismom istog dana, a mi odgovor prenosimo u celosti.

Stajnbekovi vanvremenski saveti su univerzalni i odnose se na sve one koji u nekom trenutku svog života krenu putem ljubavi.

john steinbeck

Njujork
10. novembar 1958.

Dragi Tome,

Tvoje pismo dobili smo ovog jutra. Odgovoriću ti sa svoje tačke gledišta, a naravno da će i Elejn odgovoriti u sopstveno ime.

Kao prvo, ako si zaljubljen, to je dobro, to je, u najmanju ruku, nešto najbolje što može da se dogodi jednoj osobi. Ne dozvoli da ti bilo ko umanji ili obezvredi to osećanje.

Dalje, postoji više vrsta ljubavi. Sebičnu, pakosnu, grabežljivu ljubav ostvaruju oni koji traže sopstvenu korist. Ovakva ljubav ružna je i osakaćena. Postoji i drugačija ljubav, ona koja je zapravo izvor svega dobrog u tebi: ljubaznosti i uvažavanja i poštovanja, i to ne samo u smislu da se poštuju društvene norme, već, što je važnije, da priznaš drugu osobu kao jedinstvenu i vrednu. Ona prva ljubav čini da se osećaš loše i beznačajno i ranjivo, ali ova druga može da oslobodi u tebi snagu i smelost i dobrotu pa čak i mudrost za koju nisi znao da je u tebi.

Kažeš da tvoja ljubav nije samo površna zaljubljenost. Ako je osećaš duboko u sebi, naravno da nije površna zaljubljenost.

Međutim, mislim da me nisi pitao šta osećaš. Znaš ti to bolje nego bilo ko drugi. Ono što si zaista želeo jeste da ti pomognem u vezi sa tim osećajem, pa reći ću ti.

Likuj zbog toga, neka ti bude veoma drago i budi zahvalan na tome.

Objekat ljubavi je najbolji i najlepši. Pokušaj da živiš u skladu sa njime.

Ako voliš, ne može škoditi da to i kažeš, ali upamti da je stidljivost odlika nekih ljudi tako da moraš uzeti u obzir tu njihovu osobinu u obzir pre nego što im tako nešto saopštiš.

Žene imaju svoje načine da saznaju ili osete ono što ti osećaš, ali obično vole da to i čuju.

Dešava se i da, iz ovog ili onog razloga, tvoja osećanja ne budu uzvraćena, ali to ne znači da su ona manje vredna i dobra.

Naposletku, znam šta osećaš jer i ja posedujem isto osećanje i drago mi je da ga i ti poseduješ.

Biće nam drago da upoznamo Suzan. Biće dobrodošla. Naravno, Elejn će pripremiti svašta, ali ona to voli i biće joj drago. Ona takođe zna o ljubavi i možda može da ti pomogne više nego što to mogu ja.

Ne brini o gubitku. Ukoliko je potrebno da se dogodi, dogodiće se, važno je da se ne žuri. Ništa što je dobro ne može da pobegne.

Volim te,
Otac

 

Original možete pronaći na Letters of Note

Prevela: Maja Žikić

Maja

Maja

Maja se bavi digitalnim marketingom, a trenutno istražuje uzbudljive nove tehnologije u sferi poljoprivrede.
Maja