najveća briga ljudskog roda
je hrabrost potrebna da se
ponovo suočiš sa suncem

Jednog jutra probudiću se sa prvim zracima sunca, a kako bih priuštila sebi taj luksuz potrudiću se da zastore na prozorima ostavim raširene. Unapred znam da će mi prijati jedna šolja jake kafe. Zatim ću sedeti polugola kraj otvorenog prozora celi sat. Čitavo jutro biću posvećena poslu, a za ručak ću sebi dozvoliti jedan martini. Popodne ću odvojiti za dugu šetnju. Ostatak sedmice provešću radno, ali ću se potruditi da na radnom mestu ne provedem više od tri časa uzastopce.

a8d9cd02f6cee616b20913cba117ca8c

Ovako bi izgledao jedan prosečan dan kada bi se ukombinovali dnevni rituali kreativnih ljudi. Ideju da ustanem u cik zore šapnuo je Ernest Hemingvej. Njemu bi dan počinjao u 5.30, čak i kada bi mu piće pravilo društvo cele noći. Preporuka za šolju kafe stigla je od Betovena koji bi svakog jutra strpljivo brojao zrnca kafe. Bilo mu je potrebno tačno 60 zrnaca. U blagodeti takozvanog kupanja na vazduhu kleo se Bendžamin Frenklin. Bez obzira na vremenske uslove, jedan od otaca osnivača SAD-a praktikovao je ovu neobičnu aktivnost. Rad tokom prepodnevnih časova voleli su mnogi kreativni umovi, a naročito Viljem Fokner. Piće u podne najviše je voleo britanski pisac V. S. Pričet i ono nipošto nije uticalo na njegovu produktivnost.

Za dodatnu dozu produktivnosti, zamolite voljenu osobu da umesto vas stavi pastu na četkicu za zube. Objasnite da je Frojdova supruga to činila svaki dan ne bi li uštedela vreme svom dragom.

Za svakog kome je kreativni rad osnova bivstvovanja čitanje o navikama uspešnih može da izazove zavisnost, delom jer shvatamo da su i najveći umovi imali kreativne blokade. No, suludo je i pomisliti da bi nas oponašanje ovih neobičnih rituala iole približilo ovim genijalnim umovima. Ipak, određene šeme ponašanja dokazano utiču na produktivnost.

Naučite da volite jutro

Niko te ne uznemirava, sveže je ili hladno, prioneš na posao, a zagreješ se dok radiš. – Hemingvej

Ne tvrdimo da noćne ptice nisu uspešne. Kao primer poslužiće nam Čarls Bukovski koji dan ne bi počinjao pre podneva, a pisanja bi se latio tek u kasnim večernjim satima. No, sami procenite koliko su njegove kreativne navike valjan primer produktivnosti na radu.

Nekim ljudima ustajanje u pet ili šest časova izjutra predstavlja krajnju neophodnost. Prioniti na posao odmah nakon buđenja, znači izbeći buku koju stvaraju ostali ukućani i raditi neometano. Isto tako, ukoliko pripadate onoj grupi ljudi što pored svog kreativnog zanimanja ima i ono drugo koje podrazumeva kancelarijski posao od 9 do 5, zar nije lepše da ustanete ranije i posvetite se stvaralaštvu od ranih jutarnjih časova? Velika je verovatnoća da ćete biti motivisaniji i za rad koji vas čeka u kancelariji.

Postoje studije koje ukazuju na to da su ranoranioci srećniji i zadovoljniji svojim životom, i to ne samo tokom jutra, već tokom čitavog dana.

Nahranite mozak

Ako nabacaš u sebe sve što možeš, pesme, eseje, drame, priče, romane, filmove, stripove, časopise, muziku, automatski ćeš eksplodirati svakog jutra poput gejzira. Moj izvor inspiracije nikada nije presušio, upravo zbog toga što se dobro hranim, do tačke eksplodiranja. – Rej Bredberi

Dakle, tajna je u tome da svakog dana idete sopstvenom stazom radoznalosti. Nema sumnje da će vas ta neobična putanja odvesti do zlatnog rudnika u kojem leže kreativne ideje.

Dopustite vašem umu da luta

Ne možete povezati tačkice gledajući unapred, možete ih povezati jedino gledajući unazad. Dakle, morate da verujete da će se tačke povezati u vašoj budućnosti. Morate da verujete u nešto – vašu petlju, sudbinu, život, karmu, bilo šta. Ovakvo razmišljanje nikada me nije izneverilo i stvorilo je odlučujuću prednost u mom životu. – Stiv Džobs

Baš kao što je to kreativni vizionar Stiv Džobs rekao, suština kreativnosti leži upravo u povezivanju tačkica, odnosno ideja i prethodnih iskustava. Tako nešto najčešće se dešava dok sanjarimo, a u tome nam pomaže naša intuicija. Često odgovori na naše probleme stignu baš u trenutku kada na njih ni ne mislimo, zar ne? 

Ovo su dnevni rituali kreativnih ljudi, a ako ste negde načuli za još neki, slobodno ga navedite u komentarima!

Maja