Čudne i čudesne: najlepše knjižare sveta

Slogan 59. međunarodnog beogradskog sajma knjiga, Vreme je za knjigu, iznova pokreće pitanje o mestu koje knjiga ima u digitalnom dobu. I dok sa nestrpljenjem očekujemo da u rukama držimo dugo priželjkivane naslove, osvrćemo se na kreativne zanimljivosti iz sveta pisane reči. 

Danas obilazimo magična mesta, prostore u kojima se godinama pišu životne priče i otvaramo nove stranice u nadi da ćemo se pronaći između redova. Otkrivamo vam najlepše knjižare sveta.

  • Atlantis, Grčka

Sada već davne 2002. dva studenta iz Engleske boravila su na Santoriniju. Nakon ludog noćnog provoda zapitali su se kako to da na celom ostrvu nema nijedne knjižare. Tada im se rodila ideja da je sami otvore upravo na jednom od najlepših grčkih ostrva. Ideja je mirovala sve dok nisu diplomirali, a zatim su napunili kombi i vratili se.

Knjižara Atlantis ove godine slavi svoju desetogodišnjicu a ponosni vlasnici nadaju se da će je i njihovi naslednici uspešno voditi.

atlantis-books

  • Pričam ti priču, Portugalija

Ideja kojom se krije iza Pričam ti priču jednostavna je koliko je i praktična. U pitanju je pokretna knjižara, odnosno knjižara smeštena u kombi. Cilj je promovisanje portugalske književnosti, na engleskom, turistima.

Tim koji vodi ovu neobičnu knjižaru putuje zemljom, a pored knjiga prodaje i razglednice i olovke u nadi da će turisti svojim prijateljima širiti ovu neobičnu priču sa lica mesta.

tell-a-story

  • Barter knjige, Engleska

Ova knjižara je san svakog knjigoljupca. Stihovi ispisani iznad knjiga i vozovi koji se neprestano kreću na vrhovima polica čine pravi mali raj. Ali, to nije jedino što čini ovu knjižaru posebnom.

Upravo u ovoj knjižari slučajno je otkriven čuveni poster Keep Calm and Carry on (prim. prev. Ostanite mirni i nastavite). Napravljeni za vreme Drugog svetskog rata i štampani u preko 2 500 000 primeraka, ovi posteri bili su deo kampanje koju je sprovodila britanska vlada sa ciljem da podigne moral narodu za vreme okupacije ili invazije. Srećom, nisu bili upotrebljeni, ali zato danas inspirišu mnoge.

barter-books

  • Knjižara, Škotska

Devojka upoznaje visokog, plavog momka i seli se u ogromnu knjižaru pokraj mora. Možda vam liči na holivudski scenario, ali upravo se to dogodilo devojci koja je odlučila da pređe 5 000  milja u potrazi za ostvarenjem svog sna.

Dvadesetpetogodišnja Džesika bila je na vrhuncu karijere kada se zapitala kada je poslednji put uradila nešto što nije hranilo njene ambicije. Pokrenula je sopstvenu filmsku produkciju i radila kao medijski direktor NASA-e kada je shvatila da nešto u njoj vapi za promenom. Tada je na internetu potražila knjižare polovnih knjiga i otkrila gradić sa samo 1000 stanovnika i čak 16 knjižara na obali mora. Nekoliko mejlova bilo je dovoljno da napusti Los Anđeles, pronađe posao iz snova i ljubav svog života.

the-book-shop

  • Vetar koji peva, SAD

Ova knjižara čvrsto se odupire se pravilima savremenog poslovanja. Ne možete je pronaći na društvenim mrežama, nema svoju stranicu na internetu, pa čak ni mejl adresu. A, zasigurno ćete imati poteškoća da je pronađete i u realnom životu s obzirom da je najbliži grad kilometrima daleko. Ne postoji ni utvrđeno radno vreme, sve što bi trebalo da uradite jeste da se pojavite i nadate se najboljem. Uprkos svem neobičnostima, knjižara radi punih 40 godina.

singing-wind

 

Maja

Maja

Maja se bavi digitalnim marketingom, a trenutno istražuje uzbudljive nove tehnologije u sferi poljoprivrede.
Maja