Čarls Bukovski je jedno čudnovatno biće specifičnog senzibiliteta. Ovaj povremeni pesimista, a nadasve cinik, negovao je krajnje neobične radne navike.

bukovski

Ujutru nikad ne pišem. Ujutru ni ne ustajem. Noću pijem. Trudim se da u krevetu ostanem do dvanaest časova, tj. do podneva. Ukoliko baš moram da ustanem ranije, obično se ne osećam dobro čitav dan. Pogledam na sat, ako pokaže dvanaest, onda ustanem i moj dan može da počne. Pojedem nešto, a onda požurim do trkališta. Postavim opkladu na konje, a kada se vratim Linda skuva nešto i zatim neko vreme pričamo, jedemo i popijemo po koje piće, a onda odem na sprat i ponesem nekoliko flaša sa sobom i pišem – započnem oko devet i trideset, a završim oko jedan i trideset, ponekad i do dva i trideset. I to je sve.

Sa neposrednom iskrenošću Bukovski opisuje svoj kreativni rad i insistira na tome da se pisati mora sa radošću koja dolazi iz dubine duše.

Pisanje nije nikakav rad… A kada mi kažu kako pisanje može biti mučno, ja ne razumem, jer pisanje je kao kotrljanje niz planinu koju poznajete. Ono oslobađa. U njemu možete uživate. To je dar i plaćeni ste da radite ono što želite.

Pišem jer to izlazi iz mene — i još da budem plaćen za to? Rekao sam nekom, u nekom trenutku, da je pisanje poput odlaska u krevet sa prelepom ženom koja, nakon što ustane, otvori tašnu i pruži šaku novca. Uzeću ga.

„vazduh i svetlost i vreme i prostor“ dirljiva je opomena svima onima koji za nedostatak kreativnosti neprestano traže krivca u svom okruženju.

… znaš, ili sam imao porodicu ili posao, nešto
mi je oduvek stajalo na
putu
ali sada sam
prodao kuću, našao sam to
mesto, ogroman studio, trebalo bi da vidiš prostor i
svetlost,
prvi put u životu imam mesta i vremena da
stvaram.“
ne, dragi moj, ako ćeš da stvaraš
stvaraćeš, makar radio
16 sati dnevno u rudniku
ili
ćeš stvarati u maloj sobi sa 3 deteta
dok si na socijalnoj pomoći,
stvaraćeš i kad su ti deo uma i deo
tela razneti,
stvaraćeš slep
obogaljen
dementan,
stvaraćeš s mačkom koja ti se penje uz
leđa dok se
čitav grad trese od zemljotresa, bombardovanja,
poplave i požara.
vazduh i svetlost i vreme i prostor
nemaju ništa s tim
i ne stvaraju ništa
osim možda dužeg života za nalaženje
novih
izgovora.

Maja