Borba titana – Hemingvej i Fokner

Iako se nikada nisu susreli, dva pisca održavala su živu prepisku. Obojica su bili svesni reputacije koju imaju i značaja koju ona nosi u široj javnosti. Hemingvej, takmičarskog duha, uživao je u književnom nadmetanju, a svoje spisalačke poduhvate voleo je da poredi sa bokserskim mečom teške kategorije. Suvišno je reći da je sebe nazivao šampionom. Međutim, u Fokneru je video ozbiljnog protivnika koji preti da mu sruši već dobro utvrđeni presto.

Fokner je za svoj rad bio nagrađen i Nobelovom nagradom 1949. godine, dok je Hemingvej nagrađen nešto kasnije. Takođe, pisac romana „Buka i bes”  dobitnik je i dva Pulicerova priznanja. Zanimljivo je da se upravo Foknerova adaptacija Hemingvejevog romana „Imati i nemati” smatra jednom od najboljih adaptacija ikada napisanih za veliko platno. Fokneru dugujemo zahvalnost za redove koje junaci izgovaraju a koje na platnu oživljavaju Hemfri Bogart i Lorin Bekol.

To Have and Have Not

Znaš da ne moraš da glumiš preda mnom, Stive. Ne moraš ništa ni da kažeš, a ni da uradiš. Baš ništa. Možda samo da zazviždiš… Znaš kako se zviždi, zar ne, Stive?

Baš kao što je radio sa mnogim savremenicima, Hemingvej je o Fokneru umeo da piše hvale ali i da mu udeli oštru kritiku. Dešavalo se ponekad da Foknera nazove „najboljim među svima”  a u tim trenucima priželjkivao je i njegov talenat. Međutim, češće se moglo čuti kako kaže da je bio čitajući Foknera bio primoran da se „probija kroz blato kako bi došao do trunke zlata”.

 

Ovaj književni sukob doveden je docat_and_ernest_hemingway usijanja 1947. kada je Fokner izneo naizgled bezazlenu opasku rekavši da se Hemingvej „nikada ni na granu nije popeo”i da „nikada nije upotrebio reč koju bi njegovi čitaoci morali da potraže u rečniku”. Naravno, tu je na umu imao jednu od rečenica po kojoj je Hemingvej poznat i onima koji ga možda i nisu čitali a onaglasi da je„hrabrost je dostojanstvo pod pritiskom”. U ovo je Hemingvej čvrsto verovao, te je Foknerova podbadanja shvatio kao ozbiljan lični napad. Nakon što je Hemingvej zamolio jednog od svojih dobrih prijatelja, izvrsnog vojnog komadanta, da Fokneru pisanim putem posvedoči o Hemingvejevom „dostojanstvu pod pritiskom” a kojem je sam prisustvovao. Fokner je nakon toga pružio izvinjenje. Čuveni Papa nije ostao dužan, te je i prokomentarisao Foknerov književni stil rekavši da je Fokner siromah. Takođe, zapitao se:

Zar on zaista veruje da velika osećanja nužno dolaze iz velikih reči?

 

Maja

Maja

Maja se bavi digitalnim marketingom, a trenutno istražuje uzbudljive nove tehnologije u sferi poljoprivrede.
Maja
  • http://nemamimeimamkomentar.blogspot.com Nemam Ime, imam komentar

    Sudar dva pogleda na književnost koji prerasta u lični sukob, mislim da nisu mogli oko bolje teme da se sukobe. :) Svakako su obojica obogatila svetsku književnost. Na kraju, koji je u tome bio uspešnniji stvar je ukusa. :) Meni su podjednako dragi. :)

  • http://anglozine.com Maja

    Upravo tako, i jedan i drugi imaju svoju vrednost o kojoj je suvišno diskutovati :) a ove male razmirice samo govore koliko su strastveno verovali u svoje ideale, pa ih zbog toga još više volimo :) čitamo se!:)