Tragovima Leopolda Bluma: prvi Blumsdej, Dablin (1954)

Juna 1924, Džejms Džojs piše gospođici Viver kako:

izvesna grupa ljudi obeležava, kako ga sami nazivaju, Blumov dan – 16. jun.

Naravno, Džojs upućuje na jedan jedini dan 16. jun 1904. godine kojim je obuhvaćen život tri glavna lika jednog od najznačajnijih romana u istoriji pisane reči. Ovo je i dan kada su se Džejms Džojs i Nora Barnakl prvi put sastali. Danas se Blumsdej, tj. Blumov dan, obeležava širom sveta.

prvi blumsdej 1954
Blumsdej, Dablin (1954)

Prvi tragovi o obeležavanju ovog dana sežu do ranih dvadesetih godina prošlog veka, a u čitavom događaju učestvovao je i Džojs. Poslednji Blumsdej kojem je pisac prisustvovao dogodio se 1940.

Tek 1954. godine svojevrsni književni praznik ponovo se obeležava i to u organizaciji irskih književnika Flena O’Brajena, Pitera Kavane i Entonija Kronina, kao i Džojsovg rođaka, zubara Toma Džojsa, a koji je zastupao interese porodice.

Te godine ova družina nameravala je da oživi putanju junaka kultnog romana, počevši od kule. Kretala se uz pomoć konjske zaprege, ali je tog jutra popijeno i previše alkohola. Iako prvobitno članovi ove družine nisu imali nameru da odustanu od svoje putanje, dok su stigli do centra grada, promenili su plan i noć su proveli u pabu.

O nadasve fascinantnom događaju svedoči i kratak zapis na filmskoj traci.

Hoće li iko pamtiti ovaj dan? – Džojs

Anglozine

Anglozine

Magazin za promociju kulture čitanja i kreativnog pisanja.
Anglozine