5 najprodavanijih knjiga “Arhipelaga” na 63. Sajmu knjiga

Carls Simic Cudoviste voli svoj lavirintPredstavivši preko 60 novih knjiga na ovogodišnjem, 63. Beogradskom sajmu knjiga, izdavačka kuća Arhipelag privukla je brojne posetioce. Osim mnoštva novih i starih izdanja, štand Arhipelaga predstavio je i zanimljiv program Autorski dani na štandu Arhipelaga u kom je učestvovalo preko 40 domaćih i stranih pisaca, istoričara, filozofa, sociologa, ekonomista, teoretičara, prevodilaca, ilustratora, umetničkih fotografa i dizajnera.

Među knjigama i obnovljenim izdanjima koji su objavljeni između dva Sajma knjiga, bilo je kako štampanih, tako i elektronskih formata, a od njih je 19 knjiga premijerno predstavljeno na ovogodišnjem sajmu.

U svom saopštenju za medije, Arhipelag navodi da su najprodavanije knjige ove godine bile:

  • “Odustajanje” Jelene Lengold
  • “Hohštapler” Havijera Serkasa
  • “Sati” Majkla Kaningema
  • “Pet godišnjih doba” Avrama B. Jošue
  • “Čudovište voli svoj lavirint” Čarlsa Simića

Uz ovih pet, na listi najprodavanijih knjiga našle su se i dve knjige Danila Kiša – Peščanik i Enciklopedija mrtvih.

Štand Arhipelaga je posetio i veliki broj ličnosti iz kulturnog, javnog, političkog, privrednog i diplomatskog života Srbije i regiona, dok su se među učesnicima u programu Autorski dani na štandu Arhipelaga našli i Vida Ognjenović, Jelena Lengold, Ljubodrag Dimić, Kristijan Eker, Branko Čegec, Venko Andonovski, Goran Nikolić, Dragoljub Mićunović, Živorad Nedeljković, Laslo Blašković, kao i mnogi drugi. Komentarišući događaj, Gojko Božović, glavni urednik i direktor Arhipelaga, rekao je:

“Sajam knjiga je postao mnogo više mesto zabave nego kulture. Vašarski i karnevalski sadržaji mešali su se na Sajmu sa hipermarket ponudom. Neophodno je oblikovati Sajam knjiga kao prostor kulture, kao veliki programski događaj i najveći književni festival u zemlji, kao mesto promocije knjiga i promocije čitanja, kao međunarodno važan sajam – ključni Sajma knjiga između Istanbula i Beča.”

Dobra posećenost štandu pokazala je da publika podržava koncept sajamskog nastupa u kome, pored prodajne dimenzije, postoje i izložbena i programska dimenzija.

Anglozine

Anglozine

Magazin za promociju kulture čitanja i kreativnog pisanja.
Anglozine