Donošenje novogodišnjih odluka i postavljanje ciljeva uoči praznika je prema psiholozima zdrava navika jer nas podstiče da preispitamo svoje težnje i naklonosti, kao i da testiramo svoju istrajnost u ostvarenju zacrtanih planova. Međutim, istraživanja pokazuju da više od polovine ciljeva za većinu stanovništva (u SAD-u) ostaje neostvareno, zbog čega mnogi osećaju pritisak u ovom periodu.

Kod ljubitelja knjiga, to teško da je slučaj. Ma koliko nam TBR liste bile preduge, teško da će nas previše naslova demotivisati. Postoje li uopše čitalače liste koje nisu nedostižne?  

Pošto znamo da vam ne fali ambicije u pogledu sastavljanja spiskova knjiga za sledeću godinu, verujemo da će u nju uspeti da se udene još poneki naslov.

U tekstu je petnaest naslova koje su domaći izdavači najavili za 2024. godinu, a za koja verujemo da zaslužuju da se nađu na nekoj od vaših lista. (Na kraju krajeva, možda se jednog dana zaista nađemo u situaciji gde imamo 173 godine života pred sobom, a nikakvih obaveza).

Darma Books

Jedan od izdavača čiji rad pratimo gotovo od samog osnivanja 2018. godine za sledeću godinu priprema niz zanimljivih i nagrađivanih svetskih naslova, od kojih su se tri našla na ovom našem prekratkom spisku.

 1. „Devojke u ratu i druge priče”, Činua Ačebe – U ovoj zbirci je obuhvaćen dvadesetogodišnji rad jednog od najznačajnijih afričkih pisaca, Činue Ačebea, autora romana Svet koji nestaje, koji je zasluženo našao svoje mesto u samom vrhu afričke književnosti. Devojke u ratu i druge priče sastoji se od dvanaest priča koje nas vode u samo srce afričkog kontinenta, čiji se ponos i ideali prepliću sa društvenim i političkim pitanjima, koja i danas predstavljaju značajan deo svakodnevnog života u Africi. Međutim, baveći se mnoštvom raznolikih tema, Ačebe ne namenjuje svoje delo samo Nigeriji, pa ni samo Africi, već čitavom čovečanstvu.
 2.  „Obećana zemlja”, V. S. Rejmont – Jedan od najčuvenijih romana ovog nobelovca radnjom prati razvoj malog poljskog grada Lođi, putem sudbina tri prijatelja različitog porekla: Karola Boroveckog, Maksa Bauma i Morica Velta. Njihov zajednički plan za fabriku Boroveckog vremenom nailazi na izazove, a način na koji reaguje svaki od junaka pokazuje tri različita tipa industrijalca. Roman je tokom nastajanja izlazio u delovima, i u sebi sadrži portrete realnih građana Lođi kao i fragmente istinitih događaja.
 3. „Zlatni ćup” i „Princeza Brambila”, E. T. A. Hofman – Hofman je jedan od najznačajnijih pisaca nemačkog romantizma, poznat po mešanju elemenata stvarnog i natprirodnog u svojim delima. Njegova dela su izvršila veliki uticaj na književnost 19. i 20. veka i inspirisala neke od najznačajnijih svetskih pisaca, kao što su Kafka, Dikens, Po, Balzak, Dostojevski, Gogolj… U ovom izboru nalaze se dve njegove najpoznatije priče u novom, izuzetnom prevodu Jelene Pržulj. U „Zlatnom ćupu”, remek-delu književnosti romantizma, koje je i sam Hofman smatrao svojom najuspešnijom pričom, prikazani su neobični doživljaji studenta Anselmusa, koji je rastrzan između dve žene, i svakodnevnog sveta buržoaskog Drezdena koji se širi u magični svet Atlantide. Dok je u centru „Princeze Brambile” ljubavna priča glumaca Đilja i Đačinte i njihova zaljubljenost u radoznalu princezu Brambilu i princa Kornelija, ispripovedana kroz ironiju, humor i fantastiku.

Imprimatur

Od 2023. godine, izdavačka kuća Imprimatur postoji i u Srbiji, a mi smo nedavno imali priliku da sa njima virtuelno proćaskamo o njihovoj jedinstvenoj izdavačkoj politici, pri čemu su spomenuli da nam za 2024. godinu spremaju sledeća dela:

 • Nova knjiga Nade Kaurin Knežević – autorka zbirke kratkih priča pod naslovom „Dijagnoza“ koja je izašla u izdanju Imprimatura 2021. godine, pobravši sjajne kritike. Najzastupljenije teme tiču se društva u kome živimo, a autorka ih predstavlja kroz kratke, čitke događaje kojima problematizuje vrlo konkretan i nama blizak svakodnevni problem.
 • Zbirka pesama Maje Mihajlović – pesnikinja iz Banjaluke je u izdanju Imprimatura objavila zbirku „Brodovi, bogovi i mali požari u rukama“ 2022. godine, u kojoj predstavlja život „u svojoj iskonskoj veličini koja može imati mrak jedne ogoljene pustoši svemira taman toliko koliko može imati i majskog sunca u sebi.“
 • Roman/novela Stefana Tićmija – autor koji, kako je to jedan portal definisao, piše za „decu i osetljive“, a iza sebe ima tri objavljene knjige. Stefan Tićmi poznat je i po tome što je jedna od njegovi zbirki prevedena na znakovni jezik, što je bio prvi poduhvat takve vrste u Srbiji.
 • Prevod romana Dzidzia – kojim će se na ovim prostorima po prvi put predstaviti poljska autorka, pankerka i aktivistkinja, Silvija Hutnjik. Roman se bavi sudbinama žena u porodici Muter, u čijim se pričama ogledaju licemjerje, izdaje i neraskidive veze poljske prošlosti i sadašnjosti.

Štrik izdavaštvo

Izdavačka kuća koja od 2013. godine objavljuje kvalitetnu književnost sa posebnim naglaskom na dela koja su pisale žene ili koja u svet donose njihovu perspektivu za sledeću godinu nam sprema:  

 • „Sve ispod”, Dejzi Džonson – roman mlade britanske autorke koji se 2018. godine našao u užem izboru za Bukerovu nagradu, a u kom se prati odnos majke i ćerke, kao i teme odrastanja, sazrevanja i identiteta.
 • „Chronicles from the Land of the Happiest People on Earth”, Wole Soyinka – delo proslavljenog nigerijskog nobelovca koje kritikuje političku scenu i elitu u toj zemlji kroz priču o doktoru koji se bavi preprodajom ljudski organa ljudima koji žele da ih skoriste u ritualne svrhe.

Booka

Kraj godine izdavačka kuća Booka je obeležila objavljivanjem pobednika drugog književnog konkrusa u saradnji sa OTP bankom, a za 2024. godinu je već najavila 17 naslova od kojih nije bilo lako odlučiti se za najzanimljiviji.

zadie smith white teeth
 1. „Beli zubi”, Zejdi Smit – jedna od najčitanijih savremenih britanskih autorki imaće čak dva prevoda u izdanju Booke sledeće godine, a mi smo posebno izdvojili „Bele zube“ kao njen prvi roman koji je doživeo i svoju televizijsku adaptaciju na britanskom Kanalu 4 2002. godine, što je u velikoj meri doprinelo njegovoj zapaženosti.
 2. „Dnevnik praznine”, Emi Jagi – u februaru nam iz Booke stiže prevod debitantskog romana Eme Jagi iz 2022. godine, koji je privukao znatnu pažnju na svetskoj književnoj sceni. Glavna junakinja dobija posao u firmi gde svo ostalo ljudstvo čine muškarci i gde, sticajem okolnosti, izmišlja da je trudna. Roman je napisan uz veliku dozu humora kojim se pojačava kritika današnje kulture.  
 3. „Fafarikul”, Đurđice Čilić – kolekcija autofikcijskih crtica autorke koja nam se predstavila knjigom „Novi kraj“ 2022. godine. Od Đurđice svakako očekujemo mnoštvo tema s kojima se možemo poistoveti i svakako jedan neposredan pristup u njihovom predstavljanju.

Kontrast izdavaštvo

Kontrast je po običaju spremio bogat izdavački plan za predstojeću godinu, a neki od naslova koje možemo očekivati u narednim mesecima su:   

 1. „These Days”, Lucy Caldwell – roman autorke iz Severne Irske koji govori o užasima svakodnevnice tokom bombardovanja Belfasta 1941. godine kroz priču o dve sestre. TLS je ovu knjigu predstavio kao „prelep omaž ovom gradu, njegovoj patnji i njegovim ljudima.“
 2. „Porodični leksikon”, Natalija Ginzburg – Kontrast ovaj roman najavljuje kao „ironično-ljubavnu hroniku porodice Levi od 1925. do ranih 1950-ih godina, koju nam naratorka Natalija pripoveda kroz navike, rituale, ponašanja i pre svega jezičku komunikaciju porodice, od koje i potiče naslov. Ovo autobiografsko delo, iako opterećeno teretom istinitosti, ne gubi ni trenutka šarm detinjstva, dok se bavi sukobima i peripetijama jevrejske porodice u vreme fašizma. Roman je 1963. godine ovenčan nagradom Strega.“
 3. „Zabranjena beležnica”, Alba de Cespedes – treći i najpopularniji roman Albe de Cespedes, kojim se autorka zlatnim slovima upisala u istoriju italijanske književnosti i na čijim će temeljima izrasti recentna italijanska proza. Napisan u dnevničkoj formi, roman je intimna ispovest Valerije, supruge, majke i službenice koja živi u Rimu urednim i skromnim građanskim životom. Kada svoje misli i osećaje počne zapisivati u malu crnu beležnicu, Valerija neće ni slutiti da će ubrzo to postati dnevnik rasapa njenih iluzija koje je gajila o braku, deci i krhkom komforu građanskog života.
Bojana